gravatar

Papan Tanda MeRaPu ( 1 )

papantanda yang terdapat di lombong hadapan masjid jamek batu masjid

Yang dikatakan merapu sebab tak tahu arahan ni daripada siapa sebenarnya??? Jabatan Perikanan kah atau Pengerusi JKKK kah? Apa pulak fungsi Jabatan Perikanan dalam perkara ni???? Kelakarpun ada....hehehehe....

Lebih merapunya, pada tahun 2004 dulupun papan tanda ni pernah wujud. Tapi ayat lain sikit, tak "power" kut. Ayatnya cuma melarang menjaring ikan sahaja,memancing boleh pulak.Pada tahun 2006 papan tanda tu dah menyembah bumi. Ada ke patut di tambat lembu kat tiang papan tanda tu semasa istiadat qurban pada tahun tu. Jahanam papan tanda tu dikerjakan lembu.

Yang terlebih lebih merapunya, semenjak dari tahun 2004 sampailah sekarang, tak pernah ujudpun projek ternakan ikan tu. Sepanjang tempoh tu tak pernahpun aku nampak aktiviti penternakan samada memberi makan dan memungut hasil. Tak tahulah kut-kut orang lain ada nampak. Lagipun lombong ni kalau musim hujan lebat, airnya akan melimpah masuk ke Sungai Satu seterusnya mengalir ke Sungai Chenderiang. Tak ada pun sekatan dibina dipintu air keluar. Masa tu ikan bebas masuk dan keluar dari lombong ini. Tak ke merapu namanya tu?????

Yang aku sebuk-sebuk tulisni bukannya apa, aku sebenarnya keliru sangat. Aku perhatikan sesiapa sahaja pasti akan menggaru kepala selepas membaca papan tanda merapu ni. Malu pulak rasanya aku kepada orang luar.

Mengapa harus keluarkan peruntukan yang tidak langsung memberikan apa-apa pulangan balik pun. Tidakkah sia-sia namanya tu???

Alangkah baiknya kalau dibina papan tanda memperingatkan penduduk sekitar supaya tidak membuang sampah ke dalam lombong ini. Itu kan lebih berfaedah lagi. Kalau nak berfaedah lagi , gunakanlah peruntukan tu untuk membuat papantanda mengatakan yang Jambatan Lama masuk ke kampung tu dah rosak. Takpun gunakan peruntukan tu untuk menyewa jentera untuk menambak tanah bagi memblok jambatan lama tu. Tak de la merapu.....

lombong ini dijadikan sebagai tempat pembuangan sampah oleh penduduk sekitarJambatan lama dah tak boleh guna oiiiii!!!!!

Ha..sebenarnya ni la cerita yang aku nak bagi tau pun.Sempena dengan Hari Raya yang tak beberapa harinya lagi, tentu ramai yang akan pulang ke kampung halaman. Buat warga Batu Masjid di luar sana, aku nak maklumkan kepada korang dan korang tolonglah sampaikanlah kepada saudara mara yang tak tahu. Jambatan lama tu dah rosak. Tak usahlah digunakan lagi. Yang aku nampak masih ada yang menggunakan laluan tu . Bahaya!!!! JKKK tak nak ambik tahupun, apa lagi nak bagi tau???? Tak ada papan tanda amaran.(sebab perkara ni tak merapu kot..) Adalah sebiji tayar kereta terpakai di letakkan di atas lubang tu. Kalau di lihat dari atas, nampaklah berlubang. Macam tak bahayapun. Tetapi sebenarnya teramat-amatlah bahayanya. Sebenarnya kawasan dalam lingkaran merah tu ( rujuk gambar ), yang tinggal hanyalah lapisan premix dan crusher run sahaja. Adalah lebih kurang 8-12 inci tebal. Kat bawah dah lompong. Tunggu masa dan mangsa saja.

Abutment jambatan ni dah terpecah dua. Satu dah runtuh ke dalam sungai dan satu lagi cuma bertahan dia atas cerucuk kayu sahaja. Pada pendapat aku, jambatan ni dah tak boleh digunakan lagi. Sebab tu lah di bina jambatan baru bersebelahan. Dah tak boleh di perbaiki kerana yang rosak adalah pada bahagian abutment. Kalau bolehpun kosnya lebih tinggi. Jadi, lebih baiklah ditutup sahaja. Apa di tunggu lagi? Nak tunggu ada yang cedera atau terkorban kut????


pemandangan dari arah masuk ke kampung. jambatan lama di sebelah kiri, baru sebelah kanan.
anak panah menunjukkan tanda amaran merapu, hehehe.....bawah tayar tu lah terdapatnya lubang.dari atas seolah2 lubang ini sahaja yang ujud. nampak macam tak bahaya sangatlihatlah ketebelan sebenar yang tinggal tergantung. bahaya tak?
kawasan dalam lingkaran nampak cantik dari atas. sebeanrnya kawasan ini hanya setebal 8-12 inci sahaja.pemandangan bawah jambatan. kawasan dalam lingkaran merah sejajar dengan lubang pada bahagian atas
sebahagian abutment yang masih tinggal. hanya di sokong oleh cerucuk kayu.


sebahagian abutment lagi yang runtuh ke dalam sungai


More AIDILFITRI graphics


More AIDILFITRI graphics

Artikel Terkait by CategoriesWidget by Uda3's Blog
Bagikan

LAMAN KOMUNITI FACEBOOK BATU MASJID

KUMPULAN BATU MASJID DI FACEBOOK

BUKIT BATU MASJID

RAO BERANDAI

NASIB SIBUTA (LEMAN SENDO)

PETA KAMPUNG BATU MASJID

azam2066's map homepage

TARIKH

DEMI MASA

WAKTU SOLAT

CUACA

SAPA MENYAPA


ShoutMix chat widget

BANK ONLINE

Maybank

Public Bank

CIMB Bank

Bank Islam

LINKS

Create your own banner at mybannermaker.com!

iluvislam

Islam grid

Minda Tajdid

Tutorial Blog

Dummies Guide to Google Blogger BetaNEWS PAPER ONLINE

COMMUNITY BLOGGER