gravatar

Mitos Masjid Batu

Dipetik dari buku: Batu Masjid Permata Kami, tulisan Zabidin Hj Ismail

Menurut cerita orang-orang tua dahulu kala, masjid batu ini mempunyai kisah menarik tatapi kebanyakannya berunsurkan mitos. Pada zaman bahari, dari masjid batu ini kedengaran azan dilaungkan setiap kali masuk waktu solat fardhu. Aneh benar kerana dari pandangan mata kasar tiada seorang manusia pun yang mendiami gua gelap dan menggerunkan ini. Apatah lagi nak solat seorang diri. Malahan bilal yang melaungkan azan itu pun tidak kelihatan.Ada setengah mendapat mengatakan gua tersebut tempat tinggal orang halus atau bunian tetapi ada pula yang mendakwa kediaman jin islam.

Satu lagi cerita aneh yang menyelubungi misteri masjid batu ini ialah kemurahan hati bunian atau jin islam menyedia dan meminjamkan pinggan mangkuk setiap kali diseru oleh penduduk Kampung Batu Masjid. Hairan, bagaimanakah pinggan mangkuk itu disediakan; selepas diseru secara tiba-tiba sahaja peralatan tersebut tersedia di muka gua. Ambillah tanpa ragu bimbang yang penting ikut syaratnya; setelah digunakan hendaklah dipulangkan segera walaupun ada yang cacat dan pecah.

Namaun begitu keanehan ini tidak kekal lama kerana ada peminjam yang tidak amana; liat untuk memulangkannya. Balasannya; serulah sekuat mungkin tetapi perlatan hidangan itu tidak jua kunjung tiba. Semenjak peristiwa itu, penduduk kampung tidak lagi mengunjungi masjid batu itu dan secara perlahan-lahan ditinggalkan begitu sahaja. Apatah lagi kawasan kampung sudah lama berganjak jauh ke dalam, yang dikenali sebagai Tanah Seribu.

Lama selepas itu, kira-kira pada waktu zaman BMA, masjid batu itu mengalami kemusnahan akibat kerakusan penjajah British mengebomnya dan pecahan batu-batu tersebut diangkut untuk bahan turapan jalan raya. Semenjak itu kisah dan mitosnya lenyap ditelan zaman.

Lokasi asal masjid batu ini diyakini tidak dijadikan tapak penempatan kekal melainkan kawasan berladang dan berkebun sahaja. Ini terbukti kini kawasan tersebut diseliputi hutan banat dan tiada langsung puing-puing kediaman atau artifak peninggalan generasi terdahulu yang boleh dijadikan bahan rujukan dan kajian sejarah awal kewujudan Batu Masjid kecuali beberapa makam terbiar.

Artikel Terkait by CategoriesWidget by Uda3's Blog
Bagikan

LAMAN KOMUNITI FACEBOOK BATU MASJID

KUMPULAN BATU MASJID DI FACEBOOK

BUKIT BATU MASJID

RAO BERANDAI

NASIB SIBUTA (LEMAN SENDO)

PETA KAMPUNG BATU MASJID

azam2066's map homepage

TARIKH

DEMI MASA

WAKTU SOLAT

CUACA

SAPA MENYAPA


ShoutMix chat widget

BANK ONLINE

Maybank

Public Bank

CIMB Bank

Bank Islam

LINKS

Create your own banner at mybannermaker.com!

iluvislam

Islam grid

Minda Tajdid

Tutorial Blog

Dummies Guide to Google Blogger BetaNEWS PAPER ONLINE

COMMUNITY BLOGGER